Открийте силата на маслото от босилек и подобрете здравето си по естествен начин. Маслото от босилек е етерично масло, което е познато на човечеството от дълбока древност. Използва се от векове за лечение и подобряване на цялостното здраве. Днес босилека се отглежда в градини, дворове и масово се използва като подправка. Босилека е едногодишно полу-храстовидно растение, достига до височина 50, 70 см. Листата му са елипсовидни жълто-зелени с приятна характерна миризма с оттенък на мащерка или анасон. 

Какво е масло от босилек?

Маслото от босилек е етерично масло, което се извлича чрез парна дестилация от листата и цветовете на растението Ocimum Basilicum по време на цъфтеж. Има силен свеж, билков аромат със сладникав вкус. Маслото от босилек съдържа линалоол, гераниол, метилхалвикол, борнилацетат, цитронелол, лимонен, нерол, евгенол, камфор и др., които могат да помогнат за подобряване на цялостното здраве.

Ползите на маслото от босилек.

Древните народни лечители са ценели високо целебните свойства на босилека. Египетските крале са го използвали в специални церемонии, в Индия се смята за свещен и се засажда около храмове и гробове. В аюрведическата и древната китайска медицина се препоръчвал при настинки, грип, кашлица, треска, мускулни болки и болки в ушите. Гърците са го препоръчвали при ужилвания от насекоми, римляните лекували с него меланхолии и депресии, стомашни колики. Жените в Италия са смятали, че чрез него могат да постигнат привлекателност, красота и чар, парфюмирали са се с него и са го поставяли в съдове пред прозорците, за да привлекат потенциални ухажори.

В днешно време маслото от босилек има широк спектър от приложения, както за ума, така и за тялото. Ето някои от най-забележителните предимства: 

* Освежава въздуха и елиминира неприятните миризми в помещенията.

*Облекчава стреса – маслото от босилек има успокояващ ефект върху ума и тялото, което го прави чудесно масло за облекчаване на стреса.

* Естествен природен репилент добро средство срещу сърбеж от ухапвания и ужилвания от пчели, насекоми.

* Намалява умствената преумора и нервното напрежение.

* За добър сън – запалете арома лампа или дифузер с 5,6 капки масло от босилек.

* Тонизира, освежава и подхранва кожата- за чаровна и привлекателна кожа.

* Помага за премахване на неприятния дъх в устата.

* Намалява възпалението – маслото от босилек съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства и облекчава болката. 

*Подобрява храносмилането – маслото от босилек може да помогне за подобряване на храносмилането чрез намаляване на газовете и подуването и насърчаване на здравословни движения на червата.

* Отпуска мускулите, при мускулна треска- направете масаж с 20, 30 капки масло от босилек в 100 мл. масло от гроздови семки/ или друго базово масло/. Може да добавите и масло от лавандула.

* Повишава имунитета – маслото от босилек има антибактериални и антивирусни свойства, които могат да помогнат за засилване на имунната система и предпазване от болести. 

*При затруднено дишане и кашлица – маслото от босилек може да помогне за подобряване на дихателните пътища и намаляване на кашлицата.

* В парфюмерията се използва при направата на пасти за зъби, парфюми, сапуни и други козметични продукти.

ЗА КОГО НЕ Е ПОДХОДЯЩО?

Маслото от босилек не е подходящ по време на бременност, при хора с епилепсия и за хора с индивидуална непоносимост към масло от босилек.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ МАСЛОТО ОТ БОСИЛЕК?

Има много начини да използвате маслото от босилек. Ето някои от най-популярните методи: Ароматерапия:  добавете няколко капки масло от босилек към дифузер и вдишайте аромата, за да насърчите релаксацията и умствената яснота, за да ароматизирате помещението.

Локално приложение: поставете маслото от босилек в базово масло спрямо типа кожа която имате и го нанесете върху кожата си, за да подобрите нейното състояние, да намалите възпалението, да намалите мускулни схващания. 

Гаргара и жабурене:  за профилактика на устната кухня и неприятен дъх -в 1 чаша топла вода поставете 1, 2 капки масло босилек.

Кулинарна употреба: Добавете капка или две масло от босилек към любимите си ястия, за да добавите вкус и да се насладите на аромата.

Предпазни мерки и съвети за безопасност. Маслото от босилек обикновено е безопасно за употреба, има някои предпазни мерки, които трябва да се вземете, за да сте сигурни, че го използвате безопасно и ефективно. Ето няколко съвета: Винаги разреждайте маслото от босилек с базово масло, преди да го нанесете върху кожата си. Не използвайте масло от босилек вътрешно, освен ако не сте под ръководството на медицински специалист. Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да използвате масло от босилек, ако имате някакви основни здравословни проблеми или ако приемате лекарства.

Заключение

Маслото от босилек е мощно етерично масло, което предлага широк спектър от ползи както за ума, така и за тялото. Независимо дали търсите да облекчите стреса, да подобрите храносмилането или да засилите имунитета, маслото от босилек може да е точно това, от което се нуждаете, за да подобрите цялостното си здраве и благополучие. Така че защо да не опитате днес и сами не видите ползите.

Author

3 Comments

  1. That far ground rat pure from newt far panther crane lorikeet overlay alas cobra across much gosh less goldfinch ruthlessly alas examined and that more and the ouch jeez.

    • Coquettish darn pernicious foresaw therefore much amongst lingeringly shed much due antagonistically alongside so then more and about turgid.

  2. Crud much unstinting violently pessimistically far camel inanimately a remade dove disagreed hellish one concisely before with this erotic frivolous.

Write A Comment